کنترل بیولوژیک شته
شتهها متعلق به خانواده آفیدیده (Aphididae) هستند و تعدادی از آنها از مهمترین آفات محصولات گلخانهای محسوب میشوند. مهمترین دشمنان طبیعی شتهها زنبورهای پارازیتوئید خانواده آفی دیئیده(Aphidiidae) هستند که در برخی از منابع بعنوان زیر خانوادهها آفیدئینه (Aphidiinae) از خانواده براکونیده (Braconidae) ذکر میشود. در این خانوادهها تعدادی از گونهها از جنسهای مختلف مانند زنبورهای جنس پروان(Proan) ، لایزیفلبوس(Lysiphlebus) ، افدروس (Ephedrus) و تریاکسیس (Trioxys) وجود دارند که صرفاً پارازیتوئید گونههای مختلف شتهها هست
بطور کلی زنبورهای پارازیتوئید خانواده آفیدیده به طول حدود 2 تا 3 میلیمتر و عموماً به رنگ سیاه هستند. این زنبورها بعد از جفت گیری تخمشان را در داخل بدن شتهها قرار میدهند و بصورت ایندو پارازیتوئید یا پارازیتوئید داخلی لاروهایشان در داخل بدن شتهها رشد و نمو میکنند تا اینکه به مرحله حشره کامل برسند. بعد از رشد و نمو کامل لارو در داخل بدن شته و تبدیل به شفیره، بدن شته بصورت مومیایی و به رنگ زرد تا قهوهای بنظر میرسد. درحالیکه بدن شتههای دیگر پارازیته شده توسط برخی از زنبورهای پارازیتوئید به رنگ سیاه درمیآید. همچنین زنبور کامل همانند زنبورهای پارازیتوئید شپشکها بعد از رشد و نمو کامل لارو با ایجاد یک سوراخ در پوست بدن شته، از آن خارج میشود. بطور کلی در شرایط معمولی و دمای حدود 25 تا 30 درجه سانتیگراد، مرحله زندگی این زنبورها حدود 15 تا 20 روز به طول میانجامد.
خانواده آفلینیده (Aphelinidae) از دیگر زنبورهای پارازیتوئید شتهها هستند که از نظر اندازه کوچکتر از زنبورهای خانواده آفیدئیده هستند و طول بدنشان عموماً حدود یک میلیمتر است. در این خانواده گونههای آفلینوس (Aphelinus) و آفلینوس آسیکیس (Aphelinus asychis) از پارازیتوئیدهای شتهها محسوب میشوند و از نظر بیولوژیک بسیار شبیه به زنبورهای خانواده آفیدئیده میباشند. با این تفاوت که بعضی از گونههای زنبورهای خانواده آفیلینیده (Aphelinidae) اِکتوپارازیتوئید هستند یعنی تخمشان را روی بدن شتهها قرار میدهند تا لاروشان بصورت خارجی از بدن شتهها تغذیه کنند.
گروه دیگری از دشمنان طبیعی شتهها، شکارگرها هستند. در بین آنها پشهای از خانواده سسیدومیئیده (Cecidomyiidae) به نام آفیدولتسآفیدومیزال(Aphidoletes aphidomyzal) از مهمترین شکارگرهای شتهها است که در شرایط گلخانهای برروی گیاهان زینتی بعنوان عامل کنترل بیولوژیک تکثیر و رهاسازی میشود. طول بدن این پشه حدود 2 میلیمتر است و در جنس ماده شاخکها کوتاه است. نرها دارای شاخکهای بلند و نخی بوده و پاهای نسبتاً بلند و بدن بسیار ظریفی دارند. طول عمر حشرات کامل حدود یک هفته است. حشرات کامل عموماً از عَسَلکی که از شتهها ترشح میشود که در واقع شیره گیاهی تغذیه میکنند و تخمهایشان را روی برگ گیاهان در داخل جمعیت شتهها قرار میدهند و بعد از خارج شدن از لارو شروع به تغذیه از مراحل مختلف شتهها میکنند.
گروه دیگری از دشمنان طبیعی شتهها، شکارگرها هستند. در بین آنها پشهای از خانواده سسیدومیئیده (Cecidomyiidae) به نام آفیدولتسآفیدومیزال(Aphidoletes aphidomyzal) از مهمترین شکارگرهای شتهها است که در شرایط گلخانهای برروی گیاهان زینتی بعنوان عامل کنترل بیولوژیک تکثیر و رهاسازی میشود. طول بدن این پشه حدود 2 میلیمتر است و در جنس ماده شاخکها کوتاه است. نرها دارای شاخکهای بلند و نخی بوده و پاهای نسبتاً بلند و بدن بسیار ظریفی دارند. طول عمر حشرات کامل حدود یک هفته است. حشرات کامل عموماً از عَسَلکی که از شتهها ترشح میشود که در واقع شیره گیاهی تغذیه میکنند و تخمهایشان را روی برگ گیاهان در داخل جمعیت شتهها قرار میدهند و بعد از خارج شدن از لارو شروع به تغذیه از مراحل مختلف شتهها میکنند.
طول بدن لارو سن اول در حدود 3/0 میلیمتر و لاروهای کامل حدود دو تا سه میلیمتر هستند. لاروهای اولیه از پوره سنین اول شتهها و لاروهای کامل از کلیه مراحل مختلف شتهها تغذیه میکنند. مرحله جنینی آنها حدود 2 تا 3 روز طول میکشد و بطور کلی این پشهها حدود 60 گونه از شتهها را مورد تغذیه قرار میدهند، به عبارت دیگر پلیفاژ(Polyphage)هستند.
از دیگر شکارگرها که برای کنترل شتهها مورد استفاده قرار میگیرند بالتوریهای خانواده کرایزوپیده (Chrysopidae) مخصوصاً گونهای بنام کرایزوپرلاکارنئا(Chrysoperla carnea) است. این گونه تخمهایش را که دارای ساقهای بوده، در زیر یا روی سطح برگ گیاهان قرار میدهد و بعد از آنکه لاروها خارج شدند با قطعات دهانی مکنده خودشان به تغذیه از شتهها میپردازند. (بر خلاف کفشدوزکها که تمام بدن شته را مورد تغذیه قرار میدهند این بالتوریها با قطعات دهانی مکنده خودشان محتویات بدن شتهها را مورد تغذیه قرار میدهند و پوست یا جسد آنها را استفاده نمیکنند.)
سپس در زیر برگ گیاهان در داخل یک پیله ابریشمی تبدیل به شفیره میشوند که بعد از سپری شدن مرحله شفیرگی که ممکن است حدود یک تا دو هفته طول بکشد حشرات کامل ظاهر میشوند.
از دیگر دشمنان طبیعی شتهها، سنهای خانواده آنتوکوریده (Anthocoridae)هستند. سنها از راسته همیپترا مخصوصاً گونههایی از جنس اوریوس (Orius) مانند اوریوس ایندیسیوس(Orius indisiosus) از شتهها در گلخانهها و روی گیاهان زینتی تغذیه میکنند.
این سنها هم مانند بالتوریها دارای قطعات دهانی زننده مکنده هستند و خرطوم و استایلِتهای مربوط به آروارههای بالا و پایین خود را داخل بدن شتهها فرو میکنند و محتویات و مایع بدن شتهها را مورد تغذیه قرار میدهند.
از دیگر دشمنان طبیعی شتهها که احتمالاً اکثر مردم آنها را در طبیعت مشاهده کردهاند کفشدوزکها هستند. گونههایی از کفشدوزکها مانند کفشدوزک هفت نقطهای ککسینلا سپتمپونکتاتا (Coccinella septempunctata) و هیپودامیا وریهگاتا (Hyppodamia variegata) هم در مرحله لاروی و هم در مرحله حشره کامل از شتهها تغذیه میکنند و از عوامل مهم کنترل بیولوژیک شتهها هستند.
عموماً کفشدوزکها طیف وسیعی از شتهها را مورد تغذیه قرارمیدهند و از یک گونه خاص از شتهها تغذیه نمیکنند. اگر در محیط گلخانهای فقط 2یا 3 نوع کفشدوزک رها شود تمام شتهها را از بین میبرند. بطوریکه کفشدوزک 7نقطهای حدود 50 نوع شته را تغذیه میکند یا به عبارت دیگر پلیفاژاست.
گروه دیگری از دشمنان طبیعی شتهها، قارچها هستند. قارچورتیسیلیوم لیکانی(Verticilium lecanii) به عنوان یکی از عوامل مهم کنترلبیولوژیک شتهها بصورت تجارتی تکثیر میشود و مورد استفاده قرار میگیرد. اسپورهایاین قارچ در محیطهای گلخانهای میباشند و بعد از اینکه اسپورها در محیط مرطوبجوانه میزنند مسیلیومهایشان وارد بدن شتهها شده که باعث از بین رفتن آنهامیشود.
کراویه
این نوع زیره علفی یکساله و از اردیبهشت تا تیر گل می دهد و در مزارع, کنار جاده ها و در زمینهای بایر, زمینهای پست تا مرتفع دیده می شود. این گیاه در مناطق معتدله اروپا و آسیا, مدیترانه, شمال ایران , هیمالیا و مغولستان یافت می شود. در آفریقا این زیره فقط درمراکش می روید و در آسیای صغیر یافت نمی شود.داروی حاصله از میوه می باشد. ای زیره برای اهداف دارویی یا خوراکی کشت می شود. داروبوی منحصر بفردی دارد و طعم ادویه دارد. حاوی 3 تا 8 درصد اسانس است زیره بادشکن است و اندامهای هضمی را تحریک می کند. اثر آن شبیه به رازیانه و بادیان رومی (انیسون) است. دارو به شکلهای مختلف بعنوان بادشکن و ضد تشنج, بعنوان نیرودهنده و در درمان اختلالات هضمی بخصوص برای کودکان مخلوط با دیگر داروها مانند بابونه استفاده می شود. مصرف آن در چای علفی برای تسکین سرماخوردگی, تحریک غدد پستانی و افزایش شیردهی نیز کاربرد دارد. این زیره در دامپزشکی هم استفاده می شود. البته در صنایع غذایی بعنوان چاشنی روی نان, پنیر, در پخت پخت چغندرلبویی, کلم و سیب زمینی و در سوپ و سس استفاده می شود. روغن زیره از میوه استخراج می شود.این زیره عمدتاَ در اروپا بخصوص در هلند و شوروی سابق, مجارستان, آلمان و چک و اسلواکی کشت می شود. اغلب بصورت وحشی یافت می شود.
تری فلورالین (ترفلان)
گروه شیمیایی دی نیترو آنیلین : ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی :ماده تکنیکال تری فلورالین یک جامد کریستالی زرد ـ نارنجی و بدون بو است . خلوص تقریبی ماده تکنیکال 96% است . تری فلورالین براحتی در آب حل نمی شود .
ماندگاری در محیط زیست پایداری تری فلورالین در خاک بسته به شرایط محیط متوسط تا زیاد است . توسط میکروارگانیزمهای خاک تجزیه می شود . ممکن است تری فلورالین که پس از استفاده در سطح خاک باقی مانده است بوسیله اشعه ماورای بنفش تجزیه شود و یا تثبیت گردد . این ترکیب در مقابل حرکت بهمراه آب مقاوم است و در خاک گرم و مرطوب قبل از 12 ماه از بین می رود و پس از شش ماه و یکسال هشتاد تا نود درصد از فعالیت آن کاسته می شود .
سمیت : LD50 > 5000 mg/kg
ممکن است تماس مداوم و طولانی مدت با تری فلورالین سبب التهاب و حساسیت شود . برای پرندگان و زنبورها تقریباً سمی نیست اما برای ماهیها و دیگر موجودات آبزی بسیار سمی است .
موارد مصرف :علف کش ، تری فلورالین قبل از کاشت و سبز شدن محصول کشاورزی علف هرز و یا هر دو استفاده می شود مهمترین کاربرد این علف کش در پنبه ، سویا و یونجه و برای کنترل اغلب برگ باریکها و برگ پنها می باشد . در برخی گیاهان زراعی مثل گوجه فرنگی ،سیب زمینی ، چغندر قند ، طالبی ،کدو و هندوانه در مرحله نشاء و یا گیاه کامل مورد استفاده قرار می گیرد . زیرا برای دانه سمیت دارد و دانه به آن حساس است . تری فلورالین روی بعضی از گیاهان چند ساله مثل پیچک و قیاق خوب اثر می کند .
پادزهر : پادزهر اختصاصی ندارد .
فرمولاسیون : مایع قابل حل در آب SL %41 w/w
غلات
امروزه کودهای ماکرو در زراعت غلات به طور مرتب مصرف می شود ولی برای به دست آوردن محصول با کیفیت مناسب باید از کودهای میکرو هم استفاده نمود و این مسأله در مورد غلات به خاطر نقش تغذیه ای آن از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است .
تاثیر عناصر مختلف بر غلات و علائم کمبود آنها
ازت (N) : باعث افزایش پروتئین دانه ، بهبود کیفیت پخت ، افزایش راندمان آبیاری شده تعداد پنجه ها را زیاد نموده و مقاومت گیاه را نسبت به زنگ زرد گندم افزایش می دهد . در صورت کمبود این عنصر ساقه کوتاه و نازک می شود پنجه زنی گیاه کم شده ، برگها سبز مایل به زرد گشته و خوشه ها کوچک می شوند .
فسفر (p) : باعث تکامل دانه ، افزایش عمق نفوذ ریشه و سهولت جذب آب می شود . این عنصر زمان بلوغ و رسیدن محصول را تسریع نموده و باعث می شود گیاه از خشکی که عمدتا با زمان تشکیل دانه همراه است آسیب نبیند . در صورت کمبود فسفر برگها و ساقه سبز مایل به آبی شده و بعد از مدتی برنزه یم شود . برگهای پیر از نوک به طرف پائین برگ شروع به خشک شدن نموده و خوشه ها کوتاه می مانند .
پتاسیم (k) : مقدار پروتئین دانه و راندمان استفاده از کودهای ازته را افزایش می دهد . میزان سلولز زیاد شده و در نتیجه ورس کاهش می یابد . مقاومت نسبت به آفات و بیماریها نیز افزایش می یابد . اگر گیاه دچار کمبود پتاسیم شود . ساقه ها کوتاه و گیاه لاغر می شود . مقدار دانه کم شده و اندازه آنها کوچک می ماند . برگها به رنگ سبز مایل به خاکستری و یا کمی رنگ پریده می شود و سوختگی لبه و نوک برگ به وجود می آید .
منگنز (Mn) : وزن هزار دانه را افزایش می دهد . باعث غنی شدن دانه گندم شده و عملکرد دانه و کاه را افزایش می دهد . در صورت کمبود ، رگه های زرد کم رنگ و نیز لکه های قهوه ای پراکنده ، روی برگ ظاهر می شود .
مس (Cu) : عمدتا به عنوان کاتالیزور در واکنشهای گیاه شرکت می کند و در صورت کمبود برگهای جوان تر لوله ای شده ، نوک برگها چروک می خورد و دانه ها لاغر و کوچک بنظر می رسد .
روی (zn) : در تشکیل هورمونهای گیاهی نقش عمده ای داشته و اگر گیاه دچار کمبود این عنصر شود . نوارهای موازی زرد رنگ در اطراف رگبرگ میانی مشاهده خواهد شد .
جامجم آنلاین: براساس نتایج یک مطالعه جدید آب انار از خطرات قلبی در دیابتیها میکاهد.
این عصاره مفید جزء جدیدترین توصیههای غذایی قرار گرفته و به نظر میرسد دلایل کافی برای گنجانیدن آن در برنامه غذایی وجود داشته باشد.
به گزارش هلثاند ایج ، محققان میگویند مصرف روزانه یک لیوان آب انار در افراد مبتلا به دیابت اثرات سودمندی دارد
براساس این مطالعه وقوع انسداد عروق و ضخیم شدن دیواره عروق کرونر در افرادی که به مدت سه ماه آب انار نوشیدند ، کاهش یافت.
این عصاره از افزایش کلسترول بد خون یا ال.دی.ال که عامل اصلی انسداد عروق است جلوگیری میکند. به علاوه قند موجود در آب انار اثر مضری بر سطوح قند خون ندارد.
اتشک گلابی winslow et al . ( burrill) Erwinia amylovoa
بیماری فایبر بلایت (fire blight)یا اتشک گلابی یکی از مهم ترین بیماری های درختان گلابی در امریکا و اروپا و بعضی دیگر از کشورهای جهان هست .استاد توماس بوریل ، استاد دانشگاه ایلینویس امریکا اولین باردر سال 1878 ثابت نمود که عامل بیماری فایبر بلایت سیب و گلابی یک نوع باکتری به نام erwinia amylovora می باشد در واقع این اولین بیماری های باکتریائی است که دردنیا شناخته شده است .سالها بود که این بیماری به عنوان یک بیماری قرنطینه ای در ایران مطرح بود ولی اولین بار در بهار 1368 بیماری مزبور توسط ذاکری و شریف نبی از منطقه برغان کرج جمع اوری و پس از اثبات عامل بیماری در دهمین کنگره گیاه پزشکی ایران گزارش گردید .بیماری در حال حاضر در نواحی قزوین و کرج ،ارومیه ، تبریز ، در زنجان بر روی گلابی ، به و سیب وجود دارد و باید تلاش نمود تا از انتشار ان به سایر مناطق جلوگیری به عمل می اید .
علائم بیماری :
اولین علائم بیماری 2_3 هفته پس از باز شدن گلها ، روی گلها ی الوده ظاهر می شود ، گلها ابسوخته شده و سریعا چروکیده و به رنگ قهوه ای متمایل به سیاه در می ایند . در اثر گسترش بیماری رشد میوه به تاخیر می افتد و بیماری از طریق دمگل به شاخه های جوان گسترش یافته و از این طریق برگها نیز مبتلا می شوند و قهوهای متمایل به سیاه شده و اویزان شده و می میرند
عامل بیماری :
باکتری عامل بیماری میله ای شکل به ابعاد 2_8/1*1/1-1 میکرومتر دارای کپسول ، گرم منفی ، کاتالاز مثبت ، 8-1 تاژک محیطی می باشد . باکتری از نوع هوازی اختیاری است
مبارزه :
برای مبارزه اساسی با بیماری فایبر بلایت عملیات متعددی بایستی انجام گیرد .در طول زمستان تمام شاخه ها ، ساقه ها و در صورت لزوم تمامی درخت را حداقل ده سانت پائین تر از نقاط عفونت یافته بایستی قطع کرده و سوزاند .در تابستان هم بریدن سر شاخه و شاخه های الوده از نظر کاستن ماده تلقیح اهمیت دارد . اما باکتری ها در تابستان فعالند و دقت لازم بایستی به عمل اید تا از سرایت انها به شاخه های سالم جلو گیری شود .قطع شاخه ها بایستی حدود 30 سانت پائین تر از نقطه عفونی انجام شود . وسایل کار را بایستی با اسفنجی که در محلول 10% کلرور مس یا در محلول کلرورمرکوری و سیانور مرکوری اغشته شده ضدعفونی کرد . از سیانور جیوه می توان برای ضد عفونی محل های قطع شاخه ها نیز استفاده کرد.
چون توسغه فایبر بلایت در بافتهای جوان و سریع الرشد بیشتر است ، بایستی روشی اتخاذ کرد که به رشد متعادل گیاه کمک کرد . در این زمینه از کود متعادل می توان استفاده کرد و اجتناب از کود های ازته که رشد سریع را باعث می شود و همچنین هرس شدید اهمیت دارد . یک برنامه صحیح مبارزه با حشرات هم برای جلوگیری از انتقال باکتری کمک می کند . اگر چه هیچ یک از واریته های گلابی یا سیب در برابر این بیماری مصون نیستند ولی اختلاف فاحشی بین حساسیت واریته های مختلف وجود دارد ، بنابراین در نواحی که اهمیت زیادی دارد و در باغ های جدید الاحداث فقط از واریته هائی بایستی استفاده کرد که حداکثر مقاومت را به باکتری دارا باشند
مبارزه کامل با فایبر بلایت به وسیله مواد شیمیایی فقط موقعی امکان پذیر است که کلیه نکات بالا رعایت شود . سمپاشی زمستانی با سولفات مس (5/0 کیلوگرم در 100 لیتر اب ) قبل از باز شدن جوانه ها یا با مخلوط بردو (12-12-100) که همراه با 2% روغن قابل اختلاط در اخرین مراحل قبل از باز شدن جوانه تا حدودی در مبارزه موثر است . بردو (2_6_100) یا استرپتومایسین 50 تا 100 قسمت در میلیون تنها سموم موثری هستند که می توان به شکوفه ها پاشید .بردو را بایستی در شرایطی که سریعا خشک شود به شکوفه ها پاشید تا حتی الامکان به میوه اسیب نرسد . استرپتومایسین به طور سیستمیک عمل می کند و بایستی هنگامی مصرف شود که حرارت ماکزیمم بالاتر از 18 درجه بوده و یا این که هنگام شب مصرف شود . هر دو این شرایط به جذب استرپتومایسین به داخل گیاه کمک می کند . ار 1 تا 4 بار محلول پاشی با استرپتومایسین برای مبارزه کامل احتمالا ضروری است.
Apple (Malus domestica) with fire blight (Erwinia amylovora
با سلام به دوستان عزیزم
لطفا اگر ممکنه نظرات و جک ها و .. خودتون را در بخش نظرات وارد کنید.چون این وبلاگ در سایت ها و وبلاگ های بسیاری ثبت شده و نظرات شما در صفحه اصلی باعث شلوغی و غیر علمی جلوه گر شدن وبلاگ می شود.و وبلاگ حالت شخصی پیدا می کند.
با سپاس فراوان از حسن توجه شما.(عضو کوچک وبلاگ گیاهپزشکی ۸۴ باهنر کرمان)
بوتاکلر ( ماچتی)
گروه شیمیایی :کلرواستانیلید
ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی :مایع کهربایی رنگ است . وزن مخصوص در دمای 20 درجه سانتیگراد gr/ml07/1 است . حلالیت در آب در 24 درجه سانتیگراد ppm 23 می باشد .
ماندگاری در محیط زیست :دوره پایداری تقریبی در گیاهان یک الی سه هفته است .
سمیت:mg/kg2000 = LD50سمیت کمی برای انسان و دام دارد .
موراد مصرف :این سم یک علف کش انتخابی سیستمیک است که قبل از جوانه زنی اثر می کند . سنتز پروتئین ها را در در علفهای هرز کنترل می کند و به این ترتیب سبب تغییر شکل علف هرز می شود تا اینکه در نهایت گیاه از بین می رود . از این سم می توان در شالیزارها ،مناطق نهالکاری شده و گندم ، منداب ، پنبه ،کتان ،بادام زمینی و سبزیجات برای کنترل علفهای هرز یکساله برخی از علفهای هرز خانواده جگن و علفهای هرزبرگ پهن از قبیل علف شور استفاده کرد . خاک در زمان استفاده از این سم باید اشباع باشد . می توان این سم را به صورت گردپاشی مخلوط با خاک ، مخلوط با آب و غیره استفاده کرد .
پادزهر: اتروپین
پروزمندانفاتحان لحظه هایند
و شکوه زندگی را در کام فرصت ها می جویند
بسان همه دیگر ادمیان
اری از شکست میترسند
اما عنان خویش به وحشت نمی سپارند
فاتحان هرگز به نام نومیدی
پای خویش وا پس نمی کشند
و چون توسن زندگی به سر کشی لگام بگستراند
تا که رام نگردد
به قرار ننشین
انگور
انگور با انواع خاکها خود را تطبیق داده و عناصر غذایی مورد نیاز آن نسبت به سایر محصولات باغبانی کمتر است اما کمبود هر کدام از آنها حتی به مقدار کم نیز تاثیر زیادی بر کیفیت و کمیت محصول خواهد داشت .
تاثیر عناصر مختلف بر انگور و علایم کمبود آنها:
زت(N): باعث افزایش رشد شده و علائم کمبود آن تا زمانی که خیلی شدید نباشد به آسانی قابل تشخیص نیست . ولی در کمبودهای شدید برگها کم رنگ و مایل به زرد شده ورشد شاخه ها کاهش می یابد .
فسفر(P): در تبدیل قند به نشاسته نقش داشته ولی کمبود آن در تاکستانها شایع نیست .علائم کمبود بستگی به واریته آن دارد(شکل1و4).
پتاسیم(K): باعث بهبود کیفیت انگور شده از نرم شدگی و لهیدگی و ریزش پیش از موعد حبه ها جلوگیری نموده و مانع رسیدگی ناهماهنگ آنها می گردد .علائم کمبود آن در قسمت میانی ساقه ها دیده می شود . حاشیه برگها کلروز شده حبه ها ریز می ماند و قسمت پایین خوشه متلاشی و خشک می گردد و حبه ها کشمش مانند می شوند .(شکل2)
روی(Zn):از ریزش حبه ها چلوگیری نموده و به ساخت هورمون اکسین کمک می کند در صورت کمبود. محل اتصال دمبرگ به پهنک توسعه نیافته و باریک می ماند. گیاه دچار کمبود اکسین شده و رشد آن مختل می گردد. حبه ها نا رس باقی مانده و شروع به ریزش می کنند.
منکنز(Mn): نقش آن مشارکت در سیستم های آنزیمی و تولید کلروفیل است. علائم کمبود معمولا تا سه هفته پس از گلدهی ظاهر شده و این علائم با زرد شدن بین رگبرگها آغاز می گردد و اغلب در برگهای جوان دیده می شود.(شکل3)
بر(B): این عناصر در فعالیتهای حیاتی گیاه نقش عمده ای داشته. باعث ساخت پکتین شده و مقاومت گیاه را نسبت به سرما و بیماریها افزایش میدهد و به رشد ریشه نیز کمک می کند. در صورت کمبود اختلالاتی در رشد و نمو دانه گرده به وجود می آید که میزان محصول را به شدت کاهش می دهد. علائم کمبود بر در انگور به آسانی قابل تشخیص است. به طوری که بوته های با کمبود شدید. میوه نداشته و برخی از خوشه ها سوخته و خشک می شوند و فقط ساقه خوشه همراه با چند حبه باقی می ماند.
طریقة جدیدة وجمیلة لتقطیع الفواکة بأشکال تشبه بعض الحیوانات ، بس ماأعتقد راح تعجب البعض
تصاویری از اختلالات تغذیه ای در خیار گلخانه ای | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
راهنمای اختلالات تغذیه ای خیار گلخانه ای
|