زنگ گندم (Wheat Rusts) ، یکی از بیماریهای قارچی گیاه گندم است که عامل مولد آن گونههایی از قارچهای کلاهدار یا بازیدومیستها میباشد. |
نوعی قارچ که عامل بیماری باد زدگی سیب زمینی است این قارچ در شرایط مساعد بر روی گوجه وسیب زمینی موجب بیماری می شود
Scientific name: Phytophthora infestans (Mont.) de Bary
Classification:
Kingdom : protozoa Phylum :stramenopiles
Division: Oomycota
Order: Peronosporales
Image source wp1
Family: Pythiaceae.
Genus : Phytophthora.
از دیگر گونه های هین قارچ می توان به موارد زیر اشاره کرد
PHYTOPHHORA NICOTIANAE عامل بیماری پوسیدگی ریشه ساقه پیاز و غده های شبه ریزومی برخی گیاه هان زینتی
PHYTOPHTHORA DRECHSLERI عامل بیماری بوته میری کدوئیان
PHYTOPHTHORA ERYTHOSEPTICA تولید علائم پوسیدگی صورتی به طوری که پس از برش بافت های درونی در مجاورت هوا صورتی کم رنگ و سپس صورتی مایل به قهوه ای می شود با این که بافت سفت به نظر می رسد ولی با فشردن سیب زمینی ماده ای مایع از بافت ها خارج می شود
هدف از مبارزه با بیماریهای گیاهی، نجات گونههایی از گیاهان زینتی است که مورد حمله پاتوژنها قرار گرفتهاند.
روشهای مبارزه
1) روشهای قانونی؛
2) روشهای زراعی؛
3) روشهای بیولوژیکی؛
4) روشهای فیزیکی؛
5) روشهای شیمیایی.
حساسیت گیاهان نسبت به پاتوژنهای غیر بومی بسیار بالا بوده و در مقابل حمله آنها کاملاً بیدفاع هستند. لذا در این روش با ایجاد پُستهای قرنطینه و بازرسی بین مرز دو کشور یا بین مرز استانها و حتی بین شهرها مطابق مقررات وضع شده مانع ورود پاتوژنهای غیر بومی در منطقه میشوند.
معمولاً پاتوژنهای غیر بومی هوا برد نیستند. وقتی پاتوژن وارد منطقهای شد که میزبان حساس وجود دارد خسارت اقتصادی بیماری بسیار زیاد خواهد بود به عبارت دیگر بیماری اپیدمی شده است و برای جلوگیری از بروز این چنین بیماریهایی معمولاً پستهای قرنطینه میگذارند.
- ریشهکنی میزبان؛
- اقدامات بهداشتی؛
- مساعد کردن شرایط؛
- کشت بافت مریستم.
وقتی پاتوژن با وجود پستهای قرنطینه وارد منطقه شد و گیاهان زینتی در اثر آن آلوده شدند، برای جلوگیری از شیوع و گسترش بیماری میزبانها را از زمین درمیآورند و نابود میکنند. طبق گزارش بدست آمده در آمریکا سه میلیون درخت مبتلا به بیماری شانیت باکتریایی را کاملا نابود کرده اند.
اقدامات بهداشتی در مبارزه با پاتوژنهای گیاهی بسیار مؤثر گزارش شده است. لذا جمعآوری اندامهای آلوده گیاهی و از بین بردن آنها و نیز ضد عفونی کردن قیچی و ادوات باغبانی و غیره در تقلیل بیماری بسیار مؤثر است.
مساعد کردن شرایط رشد گیاه، استفاده از کود مناسب و آبیاری به موقع در مبارزه با بیماری بسیار مؤثر است.
کشت بافت مریستمی برای پرورش گیاهان زینتی به خاطر تهیه پایههای عاری از بیماریهای آوندی و بیماریهای ناشی از قارچهای فوزاریومی ،مسیلیوم و ویروسها بسیار موفقیتآمیز گزارش شده است.
- تولید و استفاده از واریتههای مقاوم؛
- حفاظت متقابل؛
- هیپرپارازیتیسم؛
- مبارزه بوسیله گیاهان تله دشمن.
روشهای بیولوژیکی معمولاً در تولید و استفاده از واریتههای مقاوم در مقابل پاتوژنها ایجاد میشود.
هیپرپارازیتیسم یا کنترل یک میکروارگانیزم به کمک میکروارگانیزم دیگر مثل باکتریوفاژها جهت مبارزه با باکتری مولد گال در ساقه و طوقه گیاهان زینتی انجام میشود.
بعضی از گیاهان مثل تاجریزی از خود موادی را در خاک ترشح میکنند که موجب تحریک تخم و خروج لارو نماتدها میشود. گیاهان غیر میزبان یا نماتدها به آنها حمله میکنند و در نهایت این گیاهان قادر به ادامه رشد و بلوغ خود نیستند و نهایتاً از بین میروند.
*روشهای فیزیکی
- مبارزه از طریق گرما دادن؛
- کنترل بیماری با خنکسازی؛
- کنترل با اشعه.
مبارزه فیزیکی بر علیه بیماریهای گیاهی از طریق گرما دادن و استریل کردن خاک اندامهای تکثیر شونده انجام میشود. از آب داغ و جوشان برای استریل کردن بذر و پیاز و غدههای نهالها استفاده میشود. پیشگیری بیماری بوسیله خنکسازی بهترین روش مبارزه با بیماری محصولات نرم و آبدار محسوب میشود. کنترل با اشعه ماوراء بنفش برای کشتن پاتوژنها بسیار مؤثر است.
عمومیترین راه مبارزه با بیماریهای گیاهی استفاده از سموم است. سموم شیمیایی اسامی مختلفی دارند که عبارتند از :
1) قارچ کشها؛
2) نماتدکشها؛
3) باکتری کشها؛
4) علف کشها؛
5) آفت کشها.
برای ضد عفونی کردن خاک میتوان از آفت سمومی مانند میتل بروماید، اتیلن دیبروماید یا متاسدیم و غیره استفاده کرد.
برای ضد عفونی کردن بذر، پیاز، غده و قلمه میتوان از سموم پنتا کلرو نیترو بنزین، ویتا واکس، کاربوکسیل، مانکوزب و بنومیل به نسبت 2- 5/1 در هزار استفاده کرد.
ضد عفونی کردن زخم گیاهی بوسیله کلراکس یا هیپو کلرید سدیم ده در صد یا الکل اتیلیک 70 درصد انجام میشود.
* سم شناسی یا تو کسیکولوژی Toxicology
سم شناسی علمی است که درباره شناسایی سموم مختلف، خواص و اثرات آنها بر روی موجودات زنده و نیز تجسس، نمونهبرداری و اندازهگیری آنها در محیط زیست و بدن موجود زنده یا مرده بحث میکند.
در سم شناسی یک فاکتوری به نام درجه سمیت یا اصطلاحاً L.D50 یا لِتال دوز فیفتی Lethal Dose 50 وجود دارد. درجه سمیت سموم شیمیایی را با ال دی فیفتی نمایش میدهند و عبارتست از مقدار سمی که برای کشتن پنجاه در صد جانور آزمایشگاهی مثل موش بعنوان (پستاندار) مورد نیاز میباشد (میلیگرم بر کیلوگرم وزن بدن).
معمولاً سمیت قارچکشها نسبت به حشره کشها به مراتب کمتر است ولی در مصرف آنها رعایت احتیاط لازم و ضروری است.
Fungistate به ترکیبات شیمیایی گفته میشود که از رشد قارچها جلوگیری میکند و در واقع متوقف کننده رشد قارچ است نه قارچکش. این ترکیبات باعث مرگ قارچها نمیشوند. یعنی این ترکیبات ممکن است قارچ را در حالت توقف رشد بدهند ولی آنرا نکشند که اصطلاحاً Fungistate میگویند.
مضرات سبزیها به تفکیک خانواده آنها
خانواده کدوئیان: (Cucurbitaceae)
خانواده کدوئیان دارای ترکیبات متنوعی هستند آنها معمولا دارای گلیکوزید بوده که باعث ایجاد مزه تلخ در آنها می شود. این مواد در مقادیر فراوان سمی هستند. هندوانه دارای سروتونین (serotonin) است که می تواند باعث افزایش فشار خون گرد. کدوی تنبل (pumpkin) و کدوی حلوایی (squash) دارای بازدارنده های استرازی هستند.
خانواده بقولات: (Leguminose)
بسیاری از اعضای این خانواده دارای ترکیبات آلرژی زا هستند. در گرده لوبیا و نخود یک ترکیب آنتی ویتامین E وجود دارد. فاویسم که یک نوع بیماری خونی است به علت گرده باقلا، بو کردن گل آذین و یا خوردن آن ایجاد می شود. در این افراد آنزیم گلوکز – 6 فسفات دهیدروژناز (G6PD) به وجود نمی آید. حدود 7 درصد جمعیت دنیا حامل ژن معیوب این آنزیم هستند. این ژن بر روی کروموزوم X قرار دارد. نشانه های اولیه این بیماری شامل ضعف، خستگی، تهوع، استفراغ، درد در ناحیه کمر و شکم، لرز و گاهی اوقات تب گزارش شده است. بازدارنده های تریپسین (Trypsin) موجود در لگومها مانع هیدرولیز پروتئین به آمینواسید شده و بالاخص هنگامی که لگومها پخته می شود دارای اثرات مخربی هستند. خوردن لگومها همچنین باعث نفخ شکم می گردد. ساپونین ها از دیگر مواد آنتی مغذی موجود در بعضی از اعضای این خانواده می باشد.
خانواده علف هفت بند: (Polygonaceae)
سبزی مهم این خانواده ریواس است که قسمت خوراکی آن دمبرگ قرمز رنگ آن است که خوشمزه و ترش است. برگهای ریواس دارای ماده ای سمی بنام آنتراکینون (Anthrachinon) است که اگر به مقدار فراوان خورده شود می تواند منجر به مرگ شود. ریواس، دارای میزان بالایی از اسید اگزالیک است که کلسیم محلول را به فرم اگزالات کلسیم نامحلول تبدیل کرده و از جذب این عنصر لازم و ضروری جلوگیری می کند لذا توصیه می شود همراه با ریواس غذاهای کلسیم دار مصرف گردد.
خانواده سیب زمینی: (Solanaceae)
بیش از 150 ماده شیمیایی در سیب زمینی شناسایی شده است که شامل سولانین، اسید اگزالیک، ارسنیک، تانن، نیترات و بیش از یکصد ماده دیگر می باشد. سولانین که یک آلکالوئید تلخ مزه است بر اثر قرار گرفتن غده ها در معرض نور در اپیدرم ساخته می شود و بر اثر تجمع آن رنگ غده سبز و مزه تلخ ایجاد می گردد. مصرف 25-20 میلی گرم از آلفا – سولانین برای انسان سمی و ممکن است باعث تولید نوزادان ناقص الخلقه شود. سیب زمینی دارای یک بازدارنده آنزیم اینورتاز (Invertase) است که مانع هیدرولیز شدن قندها می شود. فلفل نیز دارای ماده کاپسایسین (Capsaicine) است که باعث ناراحتیهای پوستی یا ناراحتیهای معده می شود. میوه های گوجه فرنگی دارای توماتین (Tomatine) می باشند که یک گلیکوآلکالوئید استری است. بیشترین مقدار توماتین 87 درصد در میوه های گرجه فرنگی سبز گزارش شده است. میوه های قرمز رسیده 3-2 روز پس از برداشت همه توماتین خود را از دست می دهند.
امروزه علاوه بر کشف خواص دارویی حشرات و استفاده ی آنها در کنترل بیولوژیک مردم در کشورهای دیگه چقدر ساده و راحت با این مسئله کنار اومدن و حتی براشون دلپذیره که حشرات را در رژیم غذایی شون قرار بدن.
امروز بهتون عکس دو تا آب نبات بسیار زیبا رو نشون می دم و اینکه انگار حشرات خیلی هم خوش طعم هستند.
یکی از اساتید برجسته ی علوم و تحقیقات گفتند وقتی به یه کشور دیگه رفته بودند با قیمت بالایی ملخ خریده بودند و البته گفتند که خیلی خوش مزه بود.( تصور کنید ملخ رو زنده زنده جلوتون سرخ کنند بعد بیارن رو میز جلوتون و شما هم با اشتهای تمام از آهن ،کلسیم و پروتئین های فوق العاده ی بدن حشرات استفاده کنید و تازه نیازی به قرص کلسیم هم ندارید.)
به نظر من حالا که ما در ایران کشاورزی دقیق نداریم پس فکر بدی نیست که منابع غذایی مون رو از یه راهی مثل خوردن حشرات بدست بیاریم.
پس دلیل ترس بعضی از خانوم های ایرانی از این حشرات زیبا و خوشمزه چیه؟
شیرین کام باشید