Lepidosaphes malicola
(Hom.: Diaspididae)
این آفت به درختان سیب، هلو، گوجه، زردآلو و ندرتاً گلابی حمله میکند. در روی درختان بید، تبریزی، یاس و عده دیگری از درختان زینتی نیز مشاهده شده است. این آفت به سیبهای شفیعآبادی، شمیرانی، مورو، لاله و به خصوص سیب گلاب بیشترین خسارت را وارد میکند. سیبهای مشهدی و زرد و قرمز لبنانی کمتر آلوده میشود. سپردار واوی سیب به تمام قسمتهای هوایی درخت سیب از قبیل تنه، شاخه، برگ و میوه حمله مینماید. درختان آلوده دارای برگهای کوچک و پریده رنگ، میوههای بدشکل و ریز و سرشاخههای خشک میباشند.
زیستشناسی
سپردار واوی سیب زمستان را به صورت تخمهای سفید رنگ شکری به تعدادی در حدود 100 عدد در زیر سپر ماده میگذراند. تخمها دارای دیاپوز اجباری میباشند. پورهها در شرایط کرج در اواسط اردیبهشت ماه بیرون میآیند و به خوبی روی تنه درختان میزبان حرکت میکنند و به سهولت توسط باد جابجا میشوند. پس از پیدا کردن محل مناسب بلافاصله تغییر جلد میدهند. پاها و شاخکها را از دست داده و ثابت میشوند. در این موقع در اطراف بدن حشره رشتههای مجعد مومی شبیه به پنبه مشاهده میشود که به مرور متراکم شده و به صورت هالهای اطراف بدن حشره را میگیرد. پوره سن 2 پس از 15 تا 20 روز تغذیه تغییر جلد میدهد و در این حالت حشره نر تبدیل به شفیره میشود و کمی بعد حشره کامل بالدار زیر سپر خارج میشود. پورههای نسل دوم این آفت در اواسط مرداد ماه مشاهده میشوند. سپردار واوی سیب دارای دو نسل میباشد. طبق نظر برخی محققین در نواحی گرمسیر اصفهان نسل سومی از این حشره مشاهده میشود.
کنترل:
1- Fiscus = (physcus) testaceus
Aphlinidae
علاوه بر تعداد زیادی از کفشدوزکها، زنبورهای پرازیتوئید فوق از خانواده Aphelinidae زمستان را به صورت لارو در داخل بدن حشره ماده میگذرانند و در بهار موقعی که پورهها شروع به تعویض جلد کردند این زنبورها خارج شده و در بدن پورههای سن دوم شروع به تخمریزی میکنند.
3- Hemisarcoptes malus (Acari: Hemisarcoptidae)
کنه فوق پرداتور تخم شپشک واوی سیب بوده و خود و پورههایش از تخم این حشره تغذیه میکنند. زمستان به صورت ماده بالغ در بین تودههای تخم در زیر سپرهای این حشره سپری میکنند
کنترل شیمیایی:
. مبارزه شیمیایی باید زمانی باشد که شپشک در مرحله Crawler باشد و 75% پورههای از زیر سپر خارج شده باشند.
1. آزینفوس متیل(گوزاتیون) EC20% و 2در هزار
2. اتیون EC47% و 1.5 درهزار
3. اتریمفوس(اکامت) EC50% و 1در هزار
4. کلرپیریفوس(دورسبان) EC40.8% و1.5- 1 درهزار
5. روغن امولسیون شونده O 80% و 5/. درصد
سمپاشی زمستانه اواخر زمستان به صورت روغنپاشی (سموم روغنی Volk) پس از سپری شدن اوج سرمای زمستان و قبل از بیداری درختان انجام میشود (روغنهای زمستانه دارای هیدروکربن اشباع کمتری هستند).